"Nederland moet stoppen met adoptie!"

"Nederland moet stoppen met adoptie!" aldus de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).
Mijn moeder kwam met dit onderwerp naar boven, zelf had ik er nog nooit van gehoord. Ze wilde graag dat wij ( mijn broertjes, zusje en ik die ook geadopteerd zijn) hiervan wisten. Toen ik dit hoorde kwam verdriet in me naar boven al wist ik toen nog niet eens waarom de RSJ dit standpunt in nam.
Meteen ben ik op onderzoek uit gegaan op het internet. Ik kwam daar het artikel van o.a. het NOS Jeugdjournaal, Trouw en Joop tegen. Ik heb deze artikelen ondertussen al 10x doorgelezen en de bijbehorende reacties.


Ik zou even in het kort uit leggen waar dit standpunt om draait.
De RSJ is door de regering gevraagd hoe potentiële adoptiekinderen het best beschermt kunnen worden. Volgens de RSJ is er bij adoptie de markt die handelt in kinderen zonder gezin, waarbij het kind niet altijd voorop staat. Terwijl dit wel is afgesproken in internationale verdragen.

De RSJ vindt niet dat een financieel probleem van de ouders niet de reden mag zijn dat een kind ter adoptie wordt afgestaan. Er moet volgens hun eerst hulp geboden worden bij deze ouders en als het echt niet gaat een ( pleeg) gezin in eigen land waardoor het contact met hun echte ouders blijft bestaan.

Trouw schrijft: "Als eerste stap zou Nederland per direct de adoptierelatie met China, de VS en EU-landen moeten beëindigen." Dat wordt in dat artikel wel onderbouwd.

Dit zijn niet mijn woorden! Alle informatie heb ik van het internet.

De eerste reactie die mijn zusje had op het artikel dat ik haar voor las van NOS Jeugdjournaal was: "Mam, moet ik nu terug?" En eerlijk gezegd voelde ik tranen bij me naar boven komen al weet ik dat dat nooit zou gebeuren. Wij als adoptie kinderen zijn nu Nederlands, we hebben meer liefde en warmte gekregen dan dat wij ooit mochten wensen. De RSJ heeft een politiek en ideologisch standpunt gemaakt. Waar natuurlijk ook het een ander van zou kloppen. Vraag en aanbod wordt versterkt bij adoptie, maar als je nu de gedachte achter adoptie bestudeerd dan kom je er achter hoe mooi het is. En het hoort niet dat een land geld verdient op adoptie, maar de RSJ kan het niet eens allemaal bewijzen. Al vraag ik me af of de RSJ wel echt heeft gekeken naar het belang van het kind.
Want als ik dit alles lees vraag ik het me af... Volgens mij heeft de RSJ ook nooit stil gestaan naar de reden waarom mensen adopteren en hoe goed geadopteerde kinderen het over het algemeen hebben.

De RSJ wil ook als oplossing tegen adoptie dat er hulp word geboden bij de ouders en kan dat niet dat het kind opvang krijgt bij een (pleeg) Gezin in de buurt. Maar dan vraag ik me af hoe zien ze dat voor zich wanneer er een kind ter vondeling gelegd wordt waar niks van de ouders gevonden kan worden? Dan is je "geweldige" plannetje in een klap niks meer waard en dan? Wil je 't dan over laten aan het kind zelf en maar laten zwerven in de straten van een land waar ze geen onderdak en inkomen hebben?
De situatie is nou eenmaal niet anders als een kind ter vondeling gelegd wordt, maar dan kun je er toch maar het beste van maken? Het kind heeft liefde nodig en een warm welkom, een huis, een gezin. En als er dan in bijv. Nederland twee liefdevolle mensen heel graag een kindje willen verwelkomen en alle liefde willen geven die ze bezitten, wie is de RSJ dan om te zeggen van "Ho laten we dat anders even niet doen, want ja het is niet goed voor het kind en het land verdient geld aan de adoptie van dat kind. Laat dat kindje maar lekker in het land van herkomst opgroeien en ongelukkig zijn. Zonder liefdevolle ouders." Dan zou de RSJ de adoptie toch juist moeten stimuleren?
Dit standpunt is wat mij betreft te belachelijk voor woorden.

Ik wil met trots kunnen zeggen hoe blij ik ben met het leven dat ik nu leid. En dat dit de allerbeste oplossing voor mij was. Ik kan me niet in denken hoe het in mijn zogenaamde land van herkomst voor me zou zijn. Mijn leven en dus toekomst zou er daar niet zo kleurrijk en liefdevol zijn als het leventje dat ik nu leid.
Ik zou het oneerlijk vinden als de RSJ per direct een verbod wil leggen op adoptie of wat zeg ik. Ik bedoel ik zou het te gek voor woorden vinden als de regering een politiek correct standpunt verkiezen boven het geluk van mensen en daarmee dus voor alle Nederlanders beslissen dat ze niet meer mogen adopteren.

Graag zou ik willen dat ze dit nooit ter sprake brachten, als ik zo die reacties lees voel ik me niet echt welkom. Veel reacties sluiten zich aan en vinden dat adoptie al langer stop gezet zou moeten worden en daarmee voel ik me 'aangevallen' het lijkt dan alsof ze zeggen dat ik hier niet eens had moeten zijn...
Een van de reacties was: "Goed plan! De meeste adoptie kinderen in Nederland zijn ongelukkig, hierdoor veroorzaken ze veel criminele dingen."

Bronnen:
http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4406765/2016/11/02/Nederland-moet-stoppen-met-adoptie.dhtml
https://www.joop.nl/nieuws/raad-verbied-adoptie-kinderen-buitenland
http://jeugdjournaal.nl/artikel/2140964-stop-met-adopteren-van-buitenlandse-kinderen.html

Reacties

 1. Mooi geschreven! Ik ben het met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve AnneLynn, wat omschrijf je het mooi! ook wij hebben er vandaag thuis over gesproken, zodat Suzie en Xiang morgen voorbereid zijn als ze op school komen en er vast over begonnen wordt. Xiang eerste reactie was ""k wil niet terug naar China, ik wil bij jullie blijven" Suzie vond het maar stom. " had ik dan mijn hele leven in een kindertehuis moeten blijven" en "de kindjes die er nu nog wonen, krijgen die dan nooit een papa ee een mama". ALS er politiek wordt bedreven, zijn er alleen maar verliezers, jouw stukje geeft dat haarfijn weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie en de gedachte van Suzie was eigenlijk ook mijn eerste gedachte. We kunnen alleen maar hopen dat de regering ook inziet dat dit standpunt niet veel goeds met zich mee brengt.

   Verwijderen
 3. Jij weet wat goed voor je is . Jullie hebben een geweldige familie gekregen waar jullie terecht trots op zijn . Hoop dat er nog veel kinderen dat geluk in ons land mogen vinden . Echt geweldig verwoord topper .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij weet wat goed voor je is . Jullie hebben een geweldige familie gekregen waar jullie terecht trots op zijn . Hoop dat er nog veel kinderen dat geluk in ons land mogen vinden . Echt geweldig verwoord topper .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi geschreven, goed gesproken meid! Mijn zoon dacht ook al zeker een advies van mensen die niet echt weten wat adoptie is, jij begrijpt het vanuit eigen ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor uw positieve reactie! Nu alleen nog hopen dat meer mensen deze kant van het verhaal ook gaan begrijpen.

   Verwijderen
 6. Geweldig stuk! Mooi om het van jouw gezichtspunt te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank voor uw reactie! Fijn om te horen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

5 Bureaublad Achtergronden || AnneLynnKnol ❤️

Nieuwe Verslaving? ♥

Waarvoor Gebruik Je Welke Kwast? ♥